Активисти на грийнпийс анализираха замърсяването на водата на река Дунав в средата на октомври. Отчетени

...
Активисти на грийнпийс анализираха замърсяването на водата на река Дунав в средата на октомври. Отчетени
Коментари Харесай

Еколози отчетоха рекордни нива на вредни вещества в река Дунав

Активисти на грийнпийс анализираха замърсяването на водата на река Дунав в средата на октомври. Отчетени са били заплашителни равнища на замърсяване. Въпреки че преди съвсем три десетилетия тогавашният градски газов цех и неговият наследник са били задължени неотложно да почистят региона, този период непрестанно се е удължавал. Местните споделят, че са били извършвани определени дейности, само че не и изцяло разчистване.

" Имаме данни за огромно количество замърсяване. Изследвахме подземните води и взехме проби от речното корито. За нещастие открихме канцерогенни равнища на арсен и бензен. Те са взети от брега на Дунав покрай някогашния цех в Обуда “, съобщи екологът Саймън Гергели.
Ние считаме за изцяло недопустим обстоятелството, че Унгарските държавни управляващи в продължение на три десетилетия не са могли да наложат волята си на държавната компания за разчистване на територията. Те продължават да замърсяват Дунав и питейната вода за хората.
Саймън Гергели, еколог

Крайният период за последно беше избран в края на 2022 година, само че и той в следствие бе променен за края на 2024 г. Няма индикации обаче, че публичните поръчки ще стартират по този целеви период. Euronews потърси, само че не получи отговор на молбата ни към управляващите в страната за изявление преди излъчването.

Грийнпийс е уведомил органите за запазване на околната среда и водите и съответните министерства за предприемане на дейности за разчистване. Информирахме местните власти за замърсяването на резервоара и водоснабдителната база. Припомняме, че река Дунав е един от най-големите източници за питейна вода в света.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР